Over mij

Portretschilder Janneke Scheepers

De olieverf vliegt soms in het rond als ik werk aan een portret. Het is royale verf waar je echt mee kunt werken. Ik houd van de geur van olieverf; de rijke kleur en textuur ervan, de veelzijdigheid, dat je ermee kunt aquarelleren en stucen tegelijk. Intuïtief je kleuren kiezen terwijl je balanceert tussen controle en loslaten.

Ik vind het fascinerend hoe je met verf een complete illusie kan opbouwen. Voorbij de details naar het grotere geheel kijken. Alleen door vlakmatig te denken kun je een 3D beeld zoals een gezicht overtuigend vertalen naar 2D. Tegelijkertijd zijn het de details die het ‘m doen. De stand van een ooglid, een licht omhoog krullende mondhoek.

janneke_scheepers_portretschilder3Gouache schilderijen
Naast olieverf werk ik graag met gouache. Ik houd van de krijtachtige dekkende laag die het geeft, het wat doezelige, dromerige effect ervan. Het is heerlijk om met gouache omgevingen te schilderen en figuren schetsmatig neer te zetten. Ook voor abstract werk maak ik graag gebruik van gouache, omdat ik het matte oppervlak van de droge verf mooi vind.

Elke keer als ik de verf uit de tubes knijp, voel ik me rustig en vol verwachting tegelijk.

Schilderen is een verrijking van mijn leven. Elke keer als ik mijn palet pak en de verschillende kleuren verf uit de tubes knijp, voel ik me rustig en vol verwachting tegelijk. Wat zal er voor schilderij op het doek verschijnen? Welke keuzes zal ik gaan maken?

Als het schilderen goed gaat, kom ik in een workflow en is het schilderen puur plezier. Loop ik tegen problemen aan, dan wordt het schilderen een puzzel, een strategisch spel met mezelf als tegenstander. Het is altijd honderd procent boeiend.

Portretten in opdracht
Als je schildert, fotografeert of anderszins beeldend werkt, ga je anders naar dingen kijken. Overal is iets bijzonders in te ontdekken. Gezichten zijn misschien wel het meest interessante en dankbare onderwerp. Of ik nou een nieuw gezicht in opdracht schilder of een bekende, het blijft fascinerend.

Heb je interesse in een schilderij op deze website of wil je graag een portret laten schilderen? Neem gerust contact met mij op, dan bespreken we de mogelijkheden.

Contact