Dubbelportret

Wat een prachtige opdracht: een dubbelportret schilderen van de 95-jarige Piet Rombouts en zijn zoon Geert. In de winter van 2014 / 2015 heb ik aan het portret gewerkt in het Trapjeshuis bij Stuk van Kunst.

Trapjeshuis voor sloop behoed
De heer Piet Rombouts (1919 – 2016) was onlosmakelijk verbonden aan het Trapjeshuis, het oudste huis van Veldhoven. In 1964 had het weinig gescheeld of het monumentale pand uit 1750 zou zijn afgebroken door de gemeente. Gelukkig kwam Piet tussenbeide. Hij sprak met de gemeente af dat hij het huis voor eigen rekening zou restaureren, als hij er zou mogen gaan wonen en werken.

En zo gebeurde het. Bijna vijftig jaar hebben Piet en zijn vrouw in het Trapjeshuis gewoond. Samen met zijn zonen herstelde Piet het huis weer tot in volle glorie.

Piet en Geert Rombouts bij opening Stuk van Kunst

Piet Rombouts en zoon Geert bij de zij-ingang van het Trapjeshuis.

Ik heb Piet en Geert geschilderd in de voor hen zo vertrouwde omgeving: in de woonkamer van het Trapjeshuis, omkaderd door de schouw die ze eigenhandig hebben verfraaid met houtsnijwerk. De stoel waarop Piet zit, is door hem met veel liefde en zorg eveneens voorzien van kunstig houtsnijwerk.

Opvallend aanwezig in het schilderij zijn de handen, werktuigen van het vakmanschap van Piet en zijn zonen. Op het schilderij zijn de handen van de beide gepensioneerde mannen in ruste. Zo is de cirkel rond.

Fimpje van het schilderproces
Het dubbelportret van Piet Rombouts en zijn zoon Geert was een uitdagende opdracht waar ik twee maanden voor heb uitgetrokken. In dit filmpje zie je het hele proces samengevat in 1,5 minuut. Benieuwd naar het eindresultaat? Bekijk het dubbelportret in de galerij portretten >>