Opening Ploegwerk 2012 trekt honderden bezoekers

Expositie PloegwerkRuim zeshonderd mensen hebben op zaterdag 1 september 2012 de expositie van Ploegwerk, ‘Red Dot – U staat hier’ bezocht. Zelfs na de officiële sluitingstijd van voormalige weverij De Ploeg was het nog druk op de expositie. Verslag van een afwisselende, bruisende expositie vol creatieve energie.

Niet alleen kijken maar ook beleven op de tweede expositie van Ploegwerk.

Openingsspeech
Omstreeks 14.30 uur verzamelen honderden mensen zich in de toonzaal van rijksmonument De Ploeg in Bergeijk voor de openingsspeech door Frank Ruwe, voorzitter van Stichting Rietveld & Ruys. Het is een gevarieerd publiek: exposanten, dansers van danstheater Afslag 32, familie en vrienden, bezoekers van de gelijktijdig startende expositie Draadloos Knooppunt, galeriehouders en andere genodigden.

“We zijn trots op alle activiteiten in en om dit mooie gebouw en op de kunst die er nu te zien is”, spreekt Frank Ruwe. Hij refereert niet alleen aan Ploegwerk maar ook aan Draadloos Knooppunt en aan de musical Aquarius die in het aangrenzende Mien Ruys Ploegpark plaatsvindt.

Portretten Scheepers

Tijdens Ploegwerk 2012 exposeer ik een reeks olieverfportretten.

Respectvol
“Na een aarzelend begin vorig jaar, is Ploegwerk uitgegroeid tot een zeer actieve groep die hier een expositie heeft neergezet om trots op te zijn”, vervolgt de voorzitter. “Prachtig hoe ze het de ruimte van  het gebouw benutten en hoe respectvol ze ermee omgaan.”

Afslag 32 danst een choreografie van Lea Schuurmans (foto: Bart van Oers).

Nick Seijkens, kunstdocent aan het Rythovius College in Eersel, neemt het woord. Hij vertelt hoe hij in 2010 een groep oud-scholieren uitnodigde voor een ontmoeting in zijn achtertuin. Allen hadden hun opleiding vervolgd aan een kunstacademie. “Mijn idee was: alleen ben je nergens, je hebt elkaar nodig. Als je diverse kunstdisciplines bij elkaar brengt, dan kun je wat. Deze mensen hebben elkaar gevonden in Ploegwerk.”

Ontroerende openingsdans
De openingsdans door Danstheater Afslag 32 beslaat de gehele expositieruimte. ‘T-splitsing rechtdoor’, een choreografie van artistiek leidster Lea Schuurmans, is een mengeling van ballet, moderne dans en danstheater op een vioolconcert van Niccolò Paganini. Een ontroerende dans over het levenspad waarbij mensen uit het publiek op ontwapenende wijze worden betrokken.

Op de expositie blijft het tot in de avond druk. Van de panorama-tekening van John van Lierop en de suikerinstallatie van Noortje van den Eijnde tot het metalen beeld van Bart van Oers, de grafische werken van Tijn Rozemond en de spiraal van Sylvia Thijssen: alle werken worden aandachtig bekeken, gelezen, bevoeld, geproefd, bewandeld, aangehoord en beantwoord. Kortom: ervaren.

Creativiteit en enthousiasme
Na afloop ligt een aantal Ploegwerk-exposanten in het Mien Ruys Ploegpark na te genieten in de avondzon. De plannen voor de volgende expositie vliegen over en weer. Een gesammtkunstwerk, een theateract, maatschappelijke actie of futuristisch archief… Met deze bundeling van creatieve energie en enthousiasme is alles mogelijk.

De exposanten van Ploegwerk 2012 in het park van Mien Ruys bji De Ploeg.

Bekijk hier een tv-reportage van Omroep Brabant over de expositie van Ploegwerk: ‘Red Dot – U staat hier’ .

Bekijk het fotoalbum van de expositie op Facebook.