Over mij

Elke keer als ik mijn palet pak en de verschillende kleuren verf uit de tubes knijp, voel ik me rustig en vol verwachting tegelijk. Wat zal er voor schilderij op het doek verschijnen?

Ik leerde schilderen aan de Academie voor Schone Kunsten in Arendonk, België. Een zevenjarige opleiding met specialisatie Portretschilderen, die ik in 2014 met een eervolle vermelding afrondde.

Ik vind het fascinerend hoe je met verf een illusie kan opbouwen. Voorbij de details naar het grotere geheel kijken. Tegelijkertijd zijn het de details die het ‘m doen. De stand van een ooglid, een omhoog krullende mondhoek.

Als het schilderen goed gaat, kom ik in een flow en is het schilderen puur plezier. Loop ik tegen problemen aan, dan wordt het een puzzel, een strategisch spel met mezelf als tegenstander. Het is altijd boeiend.

Portret in olieverf

Het liefst schilder ik portretten met olieverf. Ik houd van de geur, de rijke kleur en textuur ervan, de veelzijdigheid, dat je ermee kunt aquarelleren en bouwen tegelijk. Intuïtief je kleuren kiezen terwijl je balanceert tussen controle en loslaten.

Gouache schilderijen

Naast olieverf werk ik graag met gouache. Ik houd van de krijtachtige dekkende laag die het geeft, het wat doezelige, dromerige effect ervan. Het is heerlijk om met gouache omgevingen te schilderen en figuren schetsmatig neer te zetten.

Gouache schilderij Janneke Scheepers