Speelse kunst bij expositie Ploegwerk te Bergeijk

Schilderijen van Theo Oerlemans.

Voor alweer het derde achtereenvolgende jaar op een rij exposeert Ploegwerk in voormalige weverij De Ploeg in Bergeijk. Ploegwerk is een platform voor jonge kunstenaars uit Noord-Brabant. De expositie van Ploegwerk vindt dit jaar met name plaats in de ‘Werkruimte’, linksachter in de Ploeg. Een lichte ruimte gedomineerd door grote glazen ruiten en met uitzicht op het omliggende Mien Ruys-park.

Ploeg & Play
De expositie van Ploegwerk is goed ingepast in de industriële ruimte en bestaat uit met werken die onderling zowel harmoniëren als contrasteren. De expositie sluit aan bij het jaarthema dat door de Stichting Rietveld & Ruys is gekozen voor 2013: ‘Ploeg & Play’.

Detail van drieluik Els Börger.

De expositie is op zondag 8 september van start gegaan. Er was genoeg te beleven: niet alleen voerden Bas van Loon en Pieter-Max Schultz een bijzonder originele performance op met live muziek, ook stond Els Börger te schilderen waarbij ze zich liet beïnvloeden door een leuke interactie met het publiek.

Naast een grote diversiteit aan 2D en 3D-werken zijn er op de expositie video’s te zien, onder meer van de choreografie ‘(UN)comfortable Silence’ van ROES Danscollectief.

ROES Danscollectief.

Speelse kunst
Opvallend is de stalen wip van Bart van Oers, die een omgekeerde V vormt en daardoor niet werkt. Tijdens de openingsdag van de expositie is al gebleken dat kinderen zich daar niets van aantrekken: een onbruikbare wip vormt nog altijd een leuk klimrek!

Onbruikbare wip van Bart Oerlemans wordt klimrek.

Ik haak in op het thema Ploeg & Play met een kijkdoos en een reeks gouache-schilderijen getiteld ‘Hide & Seek’. In de aangrenzende ruimte kunnen bezoekers met hun smartphone deelnemen aan een interactieve game van Noortje van den Eijnde.

Gouache schilderijen

Mijn reeks gouache-schilderijen ‘Hide & Seek’.

Karikaturale schilderijen
Het woord ‘speels’ wel lijkt uitgevonden voor de karikaturale, kleurrijke schilderijen van Theo Oerlemans en de met verf gevisualiseerde hersenspinsels van Pieter-Max Schultz. Ze vormen een scherp contrast met de verstilde schilderingen van Ingrid Bakker, het ambachtelijke boekje met grafiek van Joost Oerlemans en de persoonlijke, sfeervolle schilderijtjes van Bas van Loon.

Installatie Stefan de Beer

Imposant aanwezig in de expositieruimte is de zwarte, houten installatie van Stefan de Beer die verwijst naar snelheid en technologie. De expositie wordt omlijst door abstract-expressionistische schilderijen van Sylvia Thijssen. .

Tuinschildering Ingrid Bakker.

Openingstijden
De expositie van Ploegwerk, ‘Ploeg & Play’, is nog te bezoeken tot en met 29 september in De Ploeg te Bergeijk, op woensdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Adres: Riethovensedijk 20, Bergeijk. Hieronder zie je een video-impressie van de expositie, gemaakt door Theo Oerlemans: